Wil je genieten van groen, en er nog een extra voordeel uithalen voor je persoonlijke gezondheid? Wij hebben de 8 meest luchtzuiverende planten voor jou op een rijtje gezet!
In 1989 heeft een team bij NASA twee jaar een studie naar schone lucht uitgevoerd. Hierin werd onderzocht welke planten de hoogst filterende eigenschappen hadden. NASA had de studie uitgevoerd naar aanleiding van het ‘sick building syndrome‘, wat steeds vaker voorkwam eind jaren 90. In die tijd was er in kantoorpanden weinig frisse lucht, om zo een lager energieverbruik te behouden. De gebouwen waren namelijk super-geïsoleerd en luchtdicht.
Hierdoor zijn er veel klachten gekomen: onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en irritatie aan neus en luchtwegen. Dit kwam ook omdat er in dat tijdperk synthetische bouwmaterialen gebruikt werden die schadelijke gassen uitstootten. De NASA schone lucht studie concluceerde dat bepaalde planten als een natuurlijke luchtverfrisser konden werken om organische luchtvervuilers te filteren. Voorbeelden van deze stoffen zijn benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen.
Hieronder staat een lijst van de top 10 meest luchtzuiverende planten, zodat jij in huis kunt genieten van de beste luchtkwaliteit!
Deze plant is een kei in het filteren van de lucht. Hij verwijdert met zijn bladeren zowel benzeen, formaldehyde en trichoorethyleen, maar ook xylene en toluene.
De Hedera is een schaduwplant. De ideale standplaats heeft matig licht tot schaduw. Zet je hedera dus niet in het directe zonlicht. Hij is erg sterk, dus zowel binnen als buiten heeft hij het goed naar z’n zin.
Ze bloeien gemakkelijk en snel, genoemd naar de spinachtige bladeren die de een na de ander groeien in webformatie. Ze mogen zowel in de zon als schaduw staan, en hoeft ze pas water te geven als je merkt dat de potgrond uitdroogt. Ze hebben namelijk in het midden bij hun wortels een soort mini-waterreserve!
De Epipremnum is een mooie groene eyecatcher met hartvormige bladeren. NASA beoordeelde de drakenklimop als een van de meest effectieve keuzes voor het verwijderen van formaldehyde. De bladeren groeien vrij snel en zien er fraai uit als ze worden opgehangen aan een hoge plek. Ideaal dus als hangplant binnen of als invulling aan je urban jungle.
Tevens ook de ideale plant voor mensen die moeite hebben om een plant in leven te houden – deze klimplant is zeer moeilijk te doden. Hij is makkelijk de onderhouden, het liefst staat ‘ie op een licht plaatje in de kamer, maar niet in direct zonlicht. Is de potgrond wat aan de droge kant? Dan heeft ‘ie graag wat water. Voor wat extra vochtigheid kun je hem ook zo nu en dan besproeien met een plantenspuit.
Helaas is deze kanjer licht giftig voor huisdieren, maar als je ‘m een mooi plekje geeft als hangplant kun je hem dus goed buiten bereik houden!
De lepelplant bleek een van de meest effectieve planten te zijn die benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, ammoniak, xyleen, tolueen en verschillende andere bekende verontreinigende stoffen verwijdert.
Het heeft ook een van de hoogste verdampingswaarden op de lijst van planten die de lucht zuiveren. Wees wel voorzichtig en houd hem buiten bereik van kinderen en huisdieren – de plant is namelijk giftig. Je kunt lepelplant ook in de badkamer houden als een van je doucheplanten, omdat ze groeien en bloeien bij weinig licht.
Volgens NASA valt deze plant in de top van beste luchtzuiverende planten. Het heeft wat weg van bamboe, vandaar wordt hij ook wel de bamboepalm genoemd.
De plant kan de lucht zuiveren van de giftige stoffen benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde. Een plekje in halfschaduw heeft hij het liefst, het is dan ook een perfecte plant voor in de woonkamer of het kantoor.
Hij is wel erg dorstig, geef hem dus regelmatig een goede slok water. Vooral tijdens het groeien!
De Aglaonema heeft zeer luchtzuiverende eigenschappen. Het is een echte blikvanger in je interieus door zijn kleurige en grote bladeren. Aglaonema’s hebben door hun grote bladeren een hoge verdampigswaarde. Hij zuivert benzeen en formaldehyde uit de lucht.
Ze houden van een vochtige grond, maar niet van natte voeten. Omdat deze plant van oorsprong vaak in schemerige wouden groeien, kunnen ze goed in de schaduw staan. Zet ze echter niet in de volle zon, dan kunnen de bladeren namelijk snel verbranden.
Deze prachtige kamerplant, ook wel bekend als de een sanseviera, is perfect voor het verwijderen van benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht in je huis. Plus, het is een van de meest sterke kamerplanten! Zo kan de plant een langere tijd tegen droogte en is direct zonlicht ook geen probleem voor ‘m.
Volgens NASA is de Dracaena een van de meest efficiënte planten om formaldehyde uit de lucht in je huis te verwijderen, maar ook andere giftige stoffen zoals benzeen, trichloorethyleen, en xyleen.
Ze hebben niet veel water nodig en kunnen op een behoorlijk donkere plek staan door het vele bladgroen. Houd je huisdieren echter uit de buurt van deze plant, want knabbelen aan de Dracaena is geen goed idee :).
NASA onderzocht in hun studie twee Dracaena’s: de Dracena marginata en Dracaena fragrans. De Dracaena marginata haalde ook nog eens xyleen en tolueen uit de lucht.
Je winkelwagen is momenteel leeg.